top of page
תמונת הסופר/תטלי כהן ציון

מסע אל תוך המילים: 8 ספרים מומלצים על כתיבה אינטואיטיבית (וכתיבה בכלל)

עודכן: לפני 4 ימים

כתיבה אינטואיטיבית היא אחד הכלים החזקים ביותר שאני מכירה לביטוי אותנטי של הקול הפנימי שלנו ולחיבור לחכמה הטבעית שקיימת בנו. הכתיבה הזאת מאפשרת למילים לזרום באופן חופשי, ללא שיפוט או ביקורת, ופותחת פתח לעולם עשיר של דמיון ויצירתיות. למי שמעוניין/ת להתחיל לצלול לעולם המרתק הזה, הנה רשימה של שבעה ספרים מומלצים שיכולים להוות לכם השראה וליווי:



1. "עצם הכתיבה" מאת נטלי גולדברג (Writing Down the Bones" by Natalie Goldberg"), הוצאת פראג.


"כתוב מה שאתה רואה. כתוב מה שאתה שומע. כתוב מה שאתה מרגיש. כתוב מה שאתה חושב. ואל תדאג לגבי שום דבר אחר".


זהו אחד הספרים שעוסקים בכתיבה אינטואיטיבית שאני יותר אוהבת. הספר הזה מלווה אותי כמעט בכל סדנת כתיבה שאני מעבירה. למרות שעברו כבר יותר מארבעים שנה מאז שיצא לאור (גולדברג כתבה אותו בשנות ה-80 של המאה שעברה), העצות שיש ב"עצם הכתיבה" לכותב/ה המתחיל/ה הן אלמותיות, ולכן הוא נחשב ספר קלאסי ומוערך בתחום הכתיבה האינטואיטיבית. גולדברג מציעה בספר גישה מעשית ופשוטה, המעודדת כתיבה יומיומית ככלי לגילוי עצמי ולחיבור לרגע הנוכחי. היא מדגישה את החשיבות של כתיבה ללא עריכה או ביקורת, ונותנת טיפים וטכניקות מעוררי השראה. כל זה לצד סיפורים אישיים מתוך חייה שמעוררים השראה ועושים חשק לעצור את הקריאה ולהתחיל לכתוב.

 

2. "דרך האמן" מאת ג'וליה קמרון (The Artist's Way" by Julia Cameron"), הוצאת פראג.


"רבים מאיתנו חושבים שאנחנו לא יצירתיים. רבים מאיתנו חושבים שאנחנו לא מספיק טובים. רבים מאיתנו חושבים שאנחנו לא ראויים. אבל האמת היא שכולנו יצירתיים. כולנו אמנים".


כשקראתי את "דרך האמן" של ג'וליה קמרון הבנתי בפעם הראשונה שלכתיבת הבוקר שלי יש בעצם שם. קמרון, שעבדה במשך שנים כתסריטאית בהוליווד, היא זאת שטבעה את המושג "דפי בוקר" (כתיבה חופשית של שלושה עמודים כל בוקר). בספר היא מסבירה מה החשיבות של כתיבת הדפים הללו כמה שיותר קרוב ליקיצה, ואיך הכתיבה הזאת עזרה לה להשתקם ולחזור לעצמה כשהיתה אלכוהוליסטית. הספר מציע תוכנית בת 12 שבועות לפתיחת החסימות היצירתיות ולגילוי האמן הפנימי, שלדברי קמרון נמצא בכל אחד ואחת מאיתנו. קמרון משלבת תרגילים מעשיים, כמו "דייט עם האמן" כדי לעורר את היצירתיות ולטפח את הקשר עם האינטואיציה.

 

3."קסם גדול" מאת אליזבת גילברט (Big Magic: Creative Living Beyond Fear by Elizabet Gilbert), הוצאת כינרת זמורה ביתן.


"אני מאמינה שזה אחד התכסיסים העתיקים והנדיבים ביותר שהיקום מפעיל עלינו, באני האדם, לבידורו שלו ולבידורנו: היקום טומן אבני חן משונות בתוך כל אחד מאיתנו, ואז מחכה לראות אם נמצא אותן. המצוד לחשיפת אבני החן הללו – משמעו חיים יצירתיים. האומץ לצאת לצמוד הזה מלכתחילה – הוא שמבחין בין קיום שגרתי לקיום קסום".


זה לא ספר קלאסי על כתיבה, כלומר הוא לא עוסק רק בכתיבה אלא ביצירה בכלל, אבל זה אחד הספרים היפים, החשובים ואולי הכי מעוררי השראה בנושא יצירתיות שאני מכירה. ב"קסם גדול" גילברט בוחנת את מהות היצירתיות ומציעה גישה משחררת ומעוררת השראה לכתיבה ולחיים יצירתיים בכלל. היא מעודדת את הקוראים להתחבר לסקרנותם, לרדוף אחר רעיונותיהם ללא פחד מכישלון או ביקורת, ולמצוא שמחה בתהליך היצירה עצמו. גילברט מדגישה את החשיבות של הקשבה ל"רעיונות" המבקרים אותנו, ומציעה לראות בהם שותפים למסע ולא אויבים שיש להילחם בהם.

 

4. "בית מלאכה לכתיבה" מאת רוני גלבפיש (The  Writing apprentice" by Roni Gelbfish"):


"כתיבה היא כמו נשימה. היא פעולה טבעית ומהותית, שנועדה לאפשר לנו לבטא את עצמנו, להבין את העולם סביבנו ולחלוק את סיפורנו עם אחרים".


בפרק הראשון של הספר, תחת השם "לכתוב או לא לכתוב" רוני גבלפיש מספרת כיצד הקריאה וכתיבת יומנים כילדה עזרו לה לעבור בשלום ילדות בלתי שגרתית שבה היא ואחיה נדדו בעקבות הוריהם מדירה לדירה. המעברים התכופים חיסלו את המיומנויות החברתיות שלה והפכו אותה בכל פעם מחדש לילדה החדשה והמוזרה. בלית ברירה היא החלה לדבר עם עצמה "דרך קצות האצבעות", מה שהפך במהרה להתאהבות ביכולת לנסח מחשבה או רעיון.

ספר זה מציע גישה מעשית ומקיפה לתהליך הכתיבה, תוך שילוב בין טכניקות כתיבה שונות לבין התבוננות פנימית וחיבור אישי. גבלפיש מדגישה את החשיבות של פיתוח קול כתיבה ייחודי, ומציעה תרגילים וכלים מעשיים לשיפור הכתיבה ולגילוי הקול הפנימי. הספר עוסק גם בהתמודדות עם חסמים יצירתיים ומציאת השראה. "בית מלאכה לכתיבה" משמש כלי מצוין הן לכותבים מתחילים והן למנוסים המעוניינים להעמיק את הבנתם בתהליך הכתיבה.


5. "לטפס על ההר, או: איך לכתוב" מאת ארנה קזין (Climbing the Mountain by Erna Kasin), הוצאת אחוזת בית.


"המסע אל עצמנו הוא המסע החשוב ביותר בחיינו. הוא דורש אומץ, כנות ונכונות להתמודד עם כל מה שעולה בדרך. אך בסופו של דבר, הוא מוביל אותנו אל האוצר הגדול מכולם – הגילוי של מי שאנחנו באמת".


ספר זה, העוסק במסע רוחני ובהתפתחות אישית, רלוונטי מאוד גם לתחום הכתיבה האינטואיטיבית. קזין מתארת את המסע הפנימי כטיפוס על הר, מלא אתגרים וגילויים. היא מדגישה את החשיבות של הקשבה לקול הפנימי, התמודדות עם פחדים וחיבור לאותנטיות ככלי לצמיחה אישית. עקרונות אלו חיוניים גם לכתיבה אינטואיטיבית, המאפשרת לנו לחקור את עצמנו דרך המילים ולבטא את האמת הפנימית שלנו. הספר מעודד כתיבה מתוך חיבור עמוק לעצמי, בדומה לטיפוס על הר הדורש ריכוז והקשבה לכל צעד.

קצת כמו "קסם גדול", גם "לטפס על ההר" הוא לא ספר הדרכה ישיר לכתיבה, אלא אם כבר ספר הגותי ורוחני. עם זאת, הוא מספק השראה ונקודת מבט חשובה על הקשר בין מסע פנימי, גילוי עצמי ואותנטיות, שהם מרכיבים חשובים בכתיבה אינטואיטיבית.

 

6. "חבר ותיק ממרחקים: תרגילים לכתיבת ממואר" מאת נטלי גולדברג, הוצאת פראג.

 (Old Friend from Far Away: The Practice of Writing Memoir by Natalie Goldberg)


"ממוארים לא צריכים להיצמד להתפתחות מסודרת של זמן ותאריכים, ולצעוד בשביל הצר של חייך על פני האדמה. להפך, הם עוסקים ברגעים שבהם עצרת, סובבת את מכוניתך לאחור, והלכת לשחות באגם עמוק לצד הכביש".


זהו ספרה השני של נטלי גולדברג שתורגם לעברית. בשונה מ"עצם הכתיבה", שעוסק בכתיבה אינטואיטיבית בכלל, ספר זה מתמקד בכתיבת ממואר, סוגה ספרותית המתבססת על זיכרונות אישיים וחוויות מהחיים. כבר בפתיחת הספר גולדברג מדגישה כי ממואר אינו רק רישום כרונולוגי של אירועים, אלא חקירה מעמיקה של הזיכרון והאופן שבו אנו זוכרים. בספר היא מציעה תרגילים מעשיים ומעוררי השראה שמסייעים להתחבר לזיכרונות שלנו, לחקור אותם ולבטא אותם בכתיבה אותנטית ואינטואיטיבית. הספר מעודד כתיבה מתוך חיבור רגשי עמוק, ומאפשר לכותבים/ות לגלות משמעויות חדשות בחוויות העבר שלהם ולמעשה לכתוב את חיינו מחדש.


7. "ציפור ציפור: הדרכה לכתיבה ולחיים" מאת אן למות' (Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life by Anne Lamott), הוצאת כתר.


"הדבר היחיד שאני יכולה לומר לך הוא פשוט להתחיל. להתחיל לכתוב. אתה תלמד את השאר תוך כדי".


ספר חכם ומצחיק המציע עצות מעשיות וטיפים מעוררי השראה לכתיבה ולחיים בכלל. למות' מדברת על האתגרים והקשיים בכתיבה, אך גם על השמחה והסיפוק שבה. היא מעודדת את הכותבות/ים להיות סבלנים עם עצמם, להתמקד ברגע הנוכחי ובעיקר - ליהנות מהתהליך.


8. "מסע במילים - 365 ימים" מאת חגית אלמקייס, הוצאה עצמית.


"בכל פעם שאני מניחה את העט על הדף, אני יוצאת למסע פנימי אל הלא נודע. לפעמים זה ביקור קצר במקום מוכר,  לפעמים אני כמו אליס בארץ הפלאות הנופלת אל תוך מחילה.

במסע הכתיבה אף פעם איני יודעת לאן אני הולכת ולאן אני צפויה להגיע. לפעמים אני אפילו לא יודעת היכן אני נמצאת. דבר אחד ברור לי: אף פעם לא אצא מן הכתיבה אותה אישה שהניחה את העט בתחילה".


אם רוב הספרים בז'אנר מדברים על כתיבה, ספר זה – שהוא למעשה יומן כתיבה אישי – מעודד את הכותבות והכותבים פשוט להתחיל לכתוב. היומן (גילוי נאות: היתה לי השמחה והזכות לערוך אותו) מחולק לארבעה שערים, לפי ארבע עונות השנה. בכל שער יש תרגילי כתיבה יומיים המותאמים לרוח העונה ולקצב שלה. סה"כ יש בספר 365 תרגילי כתיבה מגוונים ויצירתיים. כל אלה יחד יוצרים מסע מרתק בעולם הכתיבה האינטואיטיבית והגילוי העצמי, שנפרס על פני שנה שלמה.







 

79 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page